Прва основна школа краља Петра II

  • 1skola
  • 300863161 1295476421193306 4572904186483770844 n
  • engleski2023
  • IMG 2219
  • mask2023
Штампа

Књижевно-уметничко вече у Првој основној

 
 

Јану Јовановић 3-5 и Лазара Новаковића 4-2 већ сте упознали. Задовољство и привилегија је писати о њима. Ово књижевно-уметничко вече посвећено је њиховом раду, успесима, заједно са њима заронили смо у свет боја, поезије и игре. Наши драги гости, родитељи, наставници уживали су у Јаниним сликама и плесу. Лазар, млади писац, водио нас је у танани свет писане речи. Лепоти вечери допринеле су и Јанине другарице, балерине, другари који су читали Лакијеве песме и приче, школски хор на челу са наставницом Јасминком и наставница Анђела песмом „Успаванка за мрава“.

 

 

Јана је балерина, гимнастичарка, бави се сликањем, одличан је математичар. Чланица је Плесне школе „Марија Мага Магазиновић“. Са бројних државних и међународних такмичења углавном се враћа са освојеним првим или другим местом. На последњем такмичењу у Италији освојила је прво место и специјалну награду као највећи таленат такмичења. Чека је такмичење у Прагу.

Добра је гимнастичарка. У оквиру Гимнастичког савеза Србије освојила је завидно место за млађе пионирке у вежби без реквизита. Гимнастички клуб „Тим“ доделио јој је диплому за освојено друго место на купском такмичењу 2021.

Ова изузетно креативна девојчица носилац је дипломе Агенције за уметничко образовање из Крагујевца за креативност и маштовитост у раду. На такмичењу у организацији Центра за културу „Влада Дивљан“ из Београда освојила је прво место. На Окружном такмичењу за најбољу дечју карикатуру 2022. године освојила је треће место. Похађа уметничке радионице у Школи за младе таленте за 3. и 4. разред.

Може да се поноси и својим успесима на такмичењима из математике. На општинском и окружном такмичењу освојила је прво место. Са међународног математичког такмичења „Кенгур без граница“ и математичког такмичења „Мислиша“ донела је похвалу. „Малац генијалац“ доделио јој је сертификат за успешно завршен основни ниво „Менталне аритиметике“.

На такмичењу талената у НТЦ кампу освојила је треће место. Ове године, заједно са осталим члановима школског тима, за освојено прво место на Градском такмичењу у НТЦ квизу, награђена је седмодневним боравком у НТЦ кампу на Гочу.

Сертификати на којима пише њено име показује да познаје енглески, француски, руски и немачки језик. Представљајући се присутнима, то је и показала. Колико снаге, упорности, истрајности, талента у овој крхкој девојчици.

Лазар је окренут писању и фудбалу. Већ у првом разреду, тек што су научили азбуку и почели да пишу прве реченице, показао је свој таленат. Рад „Велики снови у малим ципелама“ на конкурсу „Деца међу нарцисима“ у мају 2020. године награђен је трећом наградом. То је био почетак. Написао је велики број песама и прича. Учествовао је на разним конкурсима. До сада је освојио 13 награда за своје литерарне радове. Прича „Поглед с прозора“ објављена је у Зборнику литерарних радова који су учествовали на конкурсу „Радовићев венац 2021“ у организацији Дечјег културног центра Ниш. На традиционалном међународном литерарном и ликовном конкурсу „Новогодишња чаролија“ у организацији Дечјег савеза из Врања, освојио је трећу награду. Његова најдража награда је она коју је добио за причу „Будан сањам“ о омиљеном фудбалском клубу „Партизан“, за који неуморно навија.

Пуно чита. Роман „Леси се враћа кући“ Ерика Најта преточен је у трајлер којим је освојио трећу награду на конкурсу BOOK TRAILER у организацији Народне библиотеке „Јован Поповић“ из Кикинде.

Поред писања, тренира и фудбал. Каже: „Кад порастем, бићу добар и писац и фудбалер“.

Говорећи о Јани, њени другови истичу како је пажљива, дивна, пожртвована, несебична другарица. Радују се њеним успесима јер знају да је то својим трудом постигла. У исто време наглашавују њену скромност. О њеним успесима некада сазнају тек из „Андријаша“ или од неке другарице. На исти начин о Лазару говоре његови другови. Кажу да је добронамеран, друштвен, скроман, истрајан, вредан. Ова деца потврђују речи Владана Деснице да велики уметник мора бити и велики човек.

Школа се захваљује овој дивној деци која су показала лепоту уметности која оплемењује, као и свим гостима који су, судећи по реакцијама, ту лепоту упијали.