Штампа

Важни подаци из прошлости краљевске породице Карађорђевића

 

 

 

Краљ Петар II Карађорђевић, по коме је наша школа добила име, је био потомак чувеног Карађорђа – вође Првог српског устанка. Још као мали Петар је остао без оца (краљ Александар I Ујединитељ је пао као жртва атентата у Марсеју 1934. од стране непријатеља Југославије). Пунолетство и краљевску титулу стекао је на почетку 1941, једне од најтежих година у српској историји. Краљ Петар II са владом је иступио против Хитлерове намере да пороби Европу и одбио је Немачку понуду за савезништвом. То га је коштало положаја и круне. У рату који је уследио Југославија је била освојена и окупирана. Посебно је страдао српски народ. По завршетку рата власт у Југославији су освојили комунисти. Краљевској породици је одузета имовина и забрањен повратак у земљу. Остатак живота Петар II је провео у изгнанству. Умро је 1970, у САД.

 

 

 

Краљ Петар II се 1944. године у Лондону оженио принцезом Александром, ћерком грчког краља Александра, која ће 17. јула 1945. у Лондону родити сина – Његово Краљевско Височанство Престолонаследника Југославије Александра. Крштење Престолонаследника извршио је у Вестминстерској опатији Његова Светост Патријарх Гаврило, а кумови су били Краљ Џорџ VI и његова ћерка, тадашња Принцеза Елизабета, сада Њено Величанство Краљица Елизабета II. Престолонаследник Александар II се школовао у Швајцарској, САД и Енглеској. Потом је ступио у Краљевску војну академију Велике Британије. Од 1966. године је радио као официр у британској војсци. Напредовао је до чина капетана. Војну службу је напустио 1972. године. Говори неколико страних језика и посвећен је пословној каријери. 
Његово Краљевско Височанство венчао се 1972. године у Шпанији са Принцезом Маријом, из бразилског Царског Дома. У том браку рођена су три сина: најстарији – Принц Наследник Петар, рођен 1980. године у Чикагу, и близанци – Принчеви Филип и Александар – 1982. године у Ферфаксу, у америчкој држави Вирџинија. Поменути брак је окончан 1983. године. Престолонаследник се поново оженио 1985. године у Лондону Катарином Батис из Атине. Кум на венчању био је Његово Величанство грчки Краљ Константин (сведок је био Њ. К. В. Томислав Принц Југославије, стриц Престолонаследника Александра). Венчање је обављено у Српској православној цркви у Лондону.
Године 1991. Престолонаследник Александар је у пратњи своје супруге Њ.К.В. Принцезе Катарине и синова допутовао у Србију. Том приликом одушевљено их је поздравило мноштво људи који су у Престолонаследнику видели најбољи избор за демократску будућност Србије, у облику уставне и парламентарне монархије. Пре револуционарних промена 5. октобра 2000, Престолонаследник је посетио Србију 1992, 1995. и 2000. године. Он је такође посетио Црну Гору и Косово и Метохију 1999. године, а Босну и поново Црну Гору 2000. године.
Престолонаследник са породицом живи у Краљевском двору у Београду, од јула 2001. године. Много путује. Среће се са великим бројем светских лидера, политичара и парламентараца. Даје бројне интервјуе медијима.

 

Њено Краљевско Височанство Принцеза Катарина рођена је у Атини 13. новембра 1943. године. Школовала се у Атини и Лозани (Швајцарска). Студирала менаџмент на Универзитету Денвер у Колораду, и на Универзитету Далас у Тексасу. Неколико година принцеза Катарина је радила у Сједињеним Државама. Године 2007. године додељено јој је звање почасног доктора наука на Универзитету Шефилд у Великој Британији.
Пре брака са престолонаследником Александром принцеза Катарина је била удата. Из тог брака има двоје деце: Дејвида и Алисон. Принцеза Катарина је живела је у Аустралији, Африци и Сједињеним Државама.
Принцеза Катарина упознала је Његово Краљевско Височанство Престолонаследника Александра 1984. године у Вашингтону (САД), а венчали су се у Лондону 21. септембра 1985. године. Кум им је био Њ.К.В. грчки Краљ Константин, а стари сват Њ.К.В. Краљевић Томислав, стриц Престолонаследника Александра.
Принцеза Катарина је била веома активна на пољу хуманитарног рада, нарочито након избијања сукоба на простору некадашње Југославије. Посебно је помагала деци и старијим лицима. Покровитељ је бројних хуманитарних организација. Почетком августа 2001 у Београду је основана Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине са задатком да настави и прошири хуманитарне активности.
Године 1991. Престолонаследник Александар у пратњи своје супруге принцезе Катарине и синова
допутовао је у Србију. Том приликом дочекивале су их масе људи. Пре 5. октобра 2000, Принцеза је такође посетила Србију 1992, 1993, 1994, 1995, и 2000. Такође је посетила Црну Гору и Косово 1999. године, а Босну 2000. године. Принцеза Катарина и Краљевска породица настанили су се у Краљевском Двору у Београду 17. јула 2001.
Принцеза Катарина говори грчки, енглески и француски, служи се шпанским и учи српски језик.

 

 

 

 

Његово Краљевско Височанство Принц Наследник Петар рођен је у Чикагу, САД, 5. фебруара 1980. године. Он је најстарији син престолонаследника Александра II и принцезе Марије од Орлеана и Браганце. Принц Наследник Петар је унук краља Петра II. Крштени кум му је кнез Александар, син кнеза - Намесника Павла.
У пролеће 1999. године Принц Наследник завршио је основе уметности на Камбервел Колеџу Уметности (Лондонски Институт). Тренутно ради у области графичког дизајна и компјутерске технологије.
Принц Наследник говори енглески, шпански и француски, а усавршава српски језик.

 

 

 

 

 

 

Његово Краљевско Височанство Принц Филип рођен је у Ферфаксу у Вирџинији, САД, 15. јануара 1982. Он је брат близанац Њ.К.В. Краљевића Александра, и други у реду наслеђа Престола (после Принца Наследника Петра). Син је Престолонаследника Александра II и Принцезе Марије од Орлеана и Браганце. Краљевић Филип је унук Краља Петра II и Краљице Александре. Крштени кумови су му грчки Краљ Константин, шпанска Краљица Софија и Војвоткиња од Калабрије. Принц Филип је дипломирао на Лондонском Универзитету (UCL) – на одсеку за уметност.
Њ.К.В. говори енглески, шпански и француски, а усавршава српски језик.
Принц Филип и Краљевска породица настанили су се у Краљевском Двору у Београду 17. јула 2001.

 

 

 

 

 

 

Његово Краљевско Височанство Принц Александар рођен је у Ферфаксу у Вирџинији, САД, 15. јануара 1982. Он је брат близанац Принца Филипа и трећи у реду наслеђа Престола (после Принца Наследника Петра и Принца Филипа). Син је Принца Престолонаследника Александра од Југославије и принцезе Марије од Орлеана и Браганце. Принц Александар је унук Краља Петра II и Краљице Александре. Крштени кумови су му шпанска краљица Софија, грчки Краљ Константин и Војвоткиња од Калабрије.
Принц Александар студирао је на Универзитету Сан Франциско (УСФ) где је дипломирао на комуникацијама и медијима у мају 2004. Тренутно је на постдипломским студијама на Америчком универзитету из области Адвертајзинга
Пре 5. октобра 2000. Принц Александар је посетио Србију 1991. године и Босну 2000. године. Принц и Краљевска породица настанили су се у Краљевском Двору у Београду 17. јула 2001.

 

Наставник историје

Никола Бацетић