Прва основна школа краља Петра II

  • DSCN0313
Штампа

Средњовековна одећа, оружје и предмети

Fotografija Прва Основна Школа Андријаш.Fotografija Прва Основна Школа Андријаш.

Још један дан посвећен средњем веку је за нама. Тема - СРЕДЊОВЕКОВНА ОДЕЋА, ОРУЖЈЕ И ПРЕДМЕТИ. Интересовање - велико. Хол школе 25.1.2018.год украсиле су заставице са грбовима српских средњовековних великаша. У углу ПАНО на коме су СЛИКЕ ФРЕСАКА великаша и владара из 13. и 14. века, које се налазе у црквама и манастирима у околини Ужица (МАНАСТИР ДОБРУН, БЕЛА ЦРКВА КАРАНСКА, ЦРКВА СВЕТОГ АХИЛИЈА У АРИЉУ) И РАДОВИ УЧЕНИКА, ЧЛАНОВА ЛИКОВНЕ СЕКЦИЈЕ. На сликама фресака може видети како су се облачиле средњовековне великашке породице. Посебно је вредна изложба предмета из тог периода: ОРИГИНАЛНИ НОВЧИЋИ ИЗ ВРЕМЕНА ВИЗАНТИЈСКОГ ЦАРА ИСАКА АНЂЕЛА, САВРЕМЕНИКА СТЕФАНА НЕМАЊЕ И ИЗ ВРЕМЕНА КРАЉА ДРАГУТИНА. ТУ ЈЕ И КОПИЈА ПЕЧАТА КНЕЗА СТРОЈИМИРА ИЗ 9. ВЕКА, НАЈСТАРИЈИ ПРИВАТНИ ПРЕДМЕТ ЈЕДНОГ СРПСКОГ ВЛАДАРА. И КОПИЈА ЈЕ РЕТКОСТ, И МАЛО КО ОД УЧЕНИКА ИМА ПРИЛИКУ ДА ЈЕ ВИДИ ВАН МУЗЕЈА У БЕОГРАДУ. 
Да би читав догађај био што занимљивији и оригиналнији потрудио се наставник историје. Он је у одећи средњовековног витеза, с мачем у руци и у пратњи штитоноше Марка Јакше, ученицима причао о опреми коју носи на себи, и уопште о одећи и наоружању у том периоду. Посебно они најмлађи су знатижељно додиривали опрему, а усхићење на њиховим лицима када су узели мач у руке више је него довољна награда организаторима.Ни они нешто старији ученици нису заостајали. Овај час о средњем веку трајао је читаво поподне на задовољство свих. Родитељи који су после наставе дошли по своју децу, са занимањем су гледали шта се догађа.
Не верујемо да ће наставник Миломир и сутра шетати школом обучен у витешку одећу, али изложени предмети и слике биће у холу. ВРЕДИ ПОГЛЕДАТИ!

Текст преузет са фејсбук странице Андраијаш