Прва основна школа краља Петра II

  • DSCN0313
Штампа

125 ГОДИНА ШКОЛЕ У СТАПАРИМА

Fotografija Андријаш.

 

Хладан и кишовит  26.11.2017.год није нас спречио да кренемо пут Стапара. Повод је и више него значајан. Школа у Стапарима обележава 125 година постојања. Дочекала нас је топла добродошлица домаћина. Ученици Доца и Марко, и учитељи Јелица И Десимир, повели су нас је на једно путовање кроз историју школе. 

Fotografija Андријаш.
Прича почиње далеке 1892. године, када је у новој згради коју су подигли мештани, отворена је четворогодишња основна школа. Новоизграђена школа оживљава, мењају се учитељи: Сима Јањушевић, Ранко Алексић, Радован Плакаловић. Школа дели трагичну судбину земље. Током Првог светског рата не ради, а током Другог с прекидима. После рата, временом прераста у шесторазредну, па осмогодишњу школу. Почетком шездесетих изграђена је и нова школска зграда. Од 1984. ради као ИО ОШ "Андрија Ђуровић", данас Прва основна школа.
Ученици и радници школе потрудили су се да прикажу део онога што се данас ради у школи. Помогли су им и другари из матичне школе. Треме је било, али су је крили као прави професионалци. Учитељ Десимир је у једном тренутку улогу водитеља заменио улогом извођача. Без музичке пратње, у складу са музиком тог неког старог времена, запевао је песму "Чобан тера овчице". Браво, учитељу!
Најмлађи ученици школе, мало збуњени, мало уплашени, али опет као велики, дали су свој не мали допринос овој свечаности. 
Чланови драмске секције из матичне школе, под будним оком наставнице Јулије, извели су сценски приказ одломака из "Хајдук Станка" Јанка Веселиновића. Лазар, Станко, Јелица и сви остали, ма могли би они и на сцену неког правог позоришта.

Fotografija Андријаш.
Јавни час српског језика посебна је прича. У улози наставника, замислите - наставница Биљана Црнић. Духовито и креативно ученици су представили час чија су тема лирске народне песме. Прави пут да се заволи српски језик.
Програм је затворила певачка група из Стапара.
Судећи по коментарима присутних, осмесима на њиховим лицима, био је ово дан о коме ће се причати. Доћи ћемо ми и догодине, и оне тамо године, и... И ученици, и наставници, и мештани Стапара заслужују своју школу.

Прилог можете погледатиовде

ПРЕУЗЕТО С фејсбук странице Прва Основна Школа-Андријаш