Штампа

ЈЕДАН ЦВЕТ МЕЊА СВЕТ

Неформална група МЛАДИ ЗА СЕЛО из Злакусе,заједно са наставницом биологије Драганом Дулановић Суботић, је реализујући пројекат “ЈЕДАН ЦВЕТ МЕЊА СВЕТ” организовала радионицу за децу школског узраста у Стапарима, у оквиру једне од својих активности названој БИО ВИКЕНД.
Циљ радионице био је да се деци скрене пажња на угроженост и битност инсеката опрашивача и њихов утицај на читав наш биодиверзитет, са посебним освртом на немедоносне пчеле. Предавањем ,деца су подстакнута на креирање и постављање кошница („хотела за пчеле“) са циљем повећања и очувања броја опрашивача у локалној средини. На сликовит начин деци је приближен појам и значај селективног (мозаичког) кошења ради стварања услова за опстанак и „повратак“ лептира, као једне врсте опрашивача и колорита села.
Програм се реализује у оквиру петогодишњег пројекта „Заједно за животну средину“ који спроводе Београдска отворена школа (БОШ) и Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) у сарадњи са Младим истраживачима Србије (МИС), Међународном унијом за заштиту природе (ИУЦН), удружењем ЕНЕЦА, међународном organizacijom The Натуре Conservancy (ТНЦ) и Америчком привредном комором у Србији (AmCham).