Прва основна школа краља Петра II

  • 1skola
  • 300863161 1295476421193306 4572904186483770844 n
  • engleski2023
  • IMG 2219
  • mask2023
Штампа

Ликовни конкурс у сусрет прослави Дана школе

Позивамо вас да учествујете у ликовном конкурсу који наша школа организује у сусрет прослави Дана школе.  

Уз достављени рад обавезно се прилаже потписана сагласност родитеља. Oбразац можете преузети  на линку

 У наставку се можете упознати са детаљима и пропозицијама конкурса:

Прва основна школа краља Петра II” из Ужица поводом обележавања Дана школе расписује

КОНКУРС

за ученике „Прве основне школе краља Петра II“ од 5. до 8. разреда и ученике средњих школа на територији града Ужица

Назив конкурса

  Измаштати Наранџића

Организатор

  ОШ "Прва основна школа краља Петра II "из Ужица

 

 

              Илија Наранџић био је угледни балкански трговац из 19. века, који се у Ужице доселио 1837. године. Као један од ретких писмених људи тог времена, увидео је значај описмењавања. Био је власник књижаре, куповао је и поклањао књиге. Пред крај живота је сву своју имовину тестаментом оставио граду за изградњу прве школе. На  тај начин постао је једна од личности која је највише допринела развоју образовања у граду.

            Није сачуван ниједан портрет Илије Наранџића. О његовом изгледу сведоче неки писани историјски извори.  Описују га као човека густих бркова, са црвеним фесом на глави (чојана капа). Преко кошуље џемадан (мушки сукнени прслук). Опасан памучним појасом или силавом (кожни појас са преградама). За прслук закачен ланац сата који му је у џепу или за појасом. На прсту златан прстен. Обучен у сукнене чакшире. Огрнут широким гуњем, ћурком или европским капутом.

Право учешћа на Конкурсу

Право учешћа на Конкурсу имају ученици од 5. до 8. разреда ОШ „Прва основна школа краља Петра II“ из Ужица, као и ученици средњих школа на територији града Ужица.

Услови учешћа на конкурсу

Позивамо вас да узмете учешће у  нашем конкурсу. Као смернице можете користити портрете познатих личности тог времена. Поред документарне улоге коју је портрет у то време имао, битна је и његова статусна симболика. Често се поред централног мотива појављују и атрибути који осликавају друштвени положај и значај саме личности.

Сами одаберите технику којом ћете радити: цртеж, слику, графику или неку комбиновану технику. Величина радова не би требало да буде мања од А3 формата (блок бр.5) и не већа од 50*70 центиметара.

Рад мора бити оригиналан. Напомињемо да се не сме кршити ауторско право, односно интелектуална својина или неко друго сродно право другог лица.

 

Предаја радова

На полеђини рада потребно је навести следеће податке: име и презиме ученика, разред /одељење, назив и место установе.

У складу са одредбама Закона о заштити података о личности („Службени гласник РС“, бр. 87/18) родитељи, односно други законски заспупници малолетног учесника, дају сагласност да се подаци малолетног учесника, достављени приликом конкурисања, користе за потребе реализације конкурса. Уколико се радови доставе без наведене сагласности, неће се узети у разматрање.

Рок за предају радова

Радове је потребно доставити до 10. марта 2024. године на адресу: „Прва основна школа Краља Петра II“, ул. Димитрија Туцовића 171, Ужице или лично у канцеларију помоћника директора.

Достављени радови се не враћају.

ОШ „Прва основна школа краља Петра II“ преузима ауторска права за приспеле радове и може их користити у оквиру реализације Конкурса: за потребе израде плаката, каталога, позивница, изложбе...

Проглашење победника

Комисија, коју чине наставници ликовне културе, након одабира изложиће најбоље радове. Најуспешнији радови биће награђени новчаном наградом и то у следећим категоријама: најбољи рад у категорији основне школе и најбољи рад у категорији средњих школа. Победницима конкурса награде ће бити додељене  на свечаној академији приликом прославе Дана школе 29. марта 2024. године у Народном позоришту у Ужицу.

О тачном времену доделе награда награђени ће бити обавештени.