Прва основна школа краља Петра II

  • 1skola
  • 300863161 1295476421193306 4572904186483770844 n
  • engleski2023
  • IMG 2219
  • mask2023
Штампа

Наша слава Свети Сава...

 

 

Свети Сава

Данас, 27.01. наша школа прославља Светог Саву, своју славу.

Растко Немањић, у монаштву Сава, живео је у другој половини 12. и почетком 13. века. Након смрти оца Немање Сави је пошло за руком да оконча грађански раткоји су повела његова браћа борећи се за власт.

 

 

Сава и његов брат Стефан (Првовенчани) су успели да сачувају државу коју им је оставио отац. Сава је томе допринео одлазећи на дворове околних владара настојећи да их приволи да не нападају Србију. Због изузетних постигнућа на преговарачком пољу можемо рећи да је он био први познати и један од успешнијих српских дипломата. Пресудно је допринео да се Србија ослободи снажног римокатоличког утицаја и окрене православљу. Тај пут Срби ће следити наредних осам векова, до данас.

Успео је да приволи васељенског патријарха да српској цркви дозволи самосталност (аутокефалност) од Охридске архиепископије. Патријарх је прихватио Савине аргументе и од њега затражио да буде први архиепископ самосталне српске цркве.

Сава је учио свештенике писмености. Био је једанод првих српских писаца и преводилаца и први Србин који се отиснуо на путовање до Свете земље, у то време опасно и исцрпљујуће. Пресудно је допринео утемељењу култа светородне династије Немањића обезбедивши будућим владарима легитимитет и поштовање од стране поданика.

Савиндан је празник Српске православне цркве који се слави 27. јануара. На тај дан 1236. монах Сава је окончао свој овоземаљски живот, у граду Трнову у Бугарској. Црква је установила да се тог датума обележава успомена на живот и дело овог светитеља.

Због свог великог утицаја остао је најприсутнији Немањић у српској традицији  што сведочи о значају његовог култа за национални идентитет нашег народа.

 

Наставник историје, Никола Бацетић