Прва основна школа краља Петра II

  • DSCN0313
Штампа

Живот је саткан од Њутнових закона - радионица за основце у РЦУ

Да свет у коме живимо најбоље можемо разумети уз помоћ науке, а да науку најједноставније схватамо кроз примере и експерименте, показало се, још једном као правило без изузетка, на радионицама са темом „Њутнови закони суда око нас“ у Научном клубу у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању Ужице које су реализоване 21. децембра. Пројекат који уз подршку Центра за промоцију науке спроводи РЦУ био је оријентисан на ученике седмог разреда, мада се мањи део теоријског дела радионице односио и на градиво физике за осми разред, али са могућношћу да се разуме и са постојећим знањем. На радионицама су учествовале ужичке основне школе: ОШ Прва основна школа краљ Петар ИИ, ОШ Стари град,  ОШ Слободан Секулић и ОШ Нада Матић.

Њутнове законе представили су, теоријски и у форми експеримената, а потом и кратког и занимљивог квиза знања: студенти Универзитета у Крагујевцу, са Института за физику: Милена Живковић и докторанд, Далибор Рајковић, као и наставница физике у ОШ Вук Караџић у Чачку, Олга Дукић.

Теоријски део радионица, подсећање на три величанствена Њутнова закона, у правом смислу речи- подсећање, јер је на сваку реченицу у вези ове области и питања, у публици било мноштво подигнутих руку, добровољаца спремних да одговоре на постављена питања, спровео је Далибор. Сваки од закона богато је илустрован примерима из свакодневног живота, па се закон кретања обрадио уз Луна парк, или екстремне спортове уз сазнање да је ужитак сваког љубитеља такве врсте спорта везан са променом брзине, која опет зависи од промене силе. Пример грађевинских колица, како је речено „једне тако просте и обичне свакодневне ствари, послужио је да се схвати да у животу не постоје чак ни „обичне“ствари које се не могу објаснити физиком.

Циљ радионице био је, суштински, да се низом примера из окружења покаже да постоје Њутнови закони, а да, иако их знамо теоријски, нисмо свесни да смо „жртве“ њихових дејстава.

 

Пример лоптица за голф и пака за хокеј, који се на сличан начин ударају, послужио је да се објасни коефицијент трења, а убрзање је сликовито објашњено кроз узлетање авиона са писте, потом одбојкашке лопте и кугле која се користи у куглани, али и кроз проверу знања питањем: да ли ће се пре зауставити пун, или празан воз са истим бројем вагона који вуче локомотиве исте снаге?

 

Трећи Њутнов закон, Далибор је појаснио кроз пример закуцавања ексера, потом лета птица, а практично је презентован на примеру обичног балона.

 

У овом делу радионице обрађена су и питање силе трење, земљина тежа, односно гравитација, али и сила трења. Сила трења, на практичном примеру презентована је , подобно зимском годишњем добу, кроз пример кретања аутомобила на леду и по сувом коловозу, и коришћења ланаца за снег којима се повећава сила трења на глаткој површини. Осим ових примера, занимљиво „градиво“ на радионици дотакло се и „лекције“ о магнетнима.

 

Све ово што су ученици слушали, помагали презентацију својим одговорима, практично је потврђено, како физици доликује , експериментима. Сва три Њутнова закона поново су доказана у Научном клубу уз помоћ јако једноставних реквизита: пластичних чаша, новчића, малених аутомобила, балона, магнета и пластичних штапића, ствари које се свакодневно срећу а да се размишљањем о начину на који функционишу, користе се, или се могу употребити, показују да је физика са Њутновим законима: саставни део наших живота.

 

Проверу знања, опет на занимљив начин, готово неосетан, у форми квиза, користећи пикерс картице и апликације на софтверима за мобилни телефон и рачунар урадила је наставницаОлга Дукић. Да „ствар“ буде занимљивија, такмичиле су се три екипе, па је и наставница из ужичке школе, на крају добила задатак, али од стране ученика: да се исти метод пропитивања проба и на редовној настави.

 

Полазници радионица добили су и дипломе, а поред заједниче фотографије, овај дан инстаграм и фејсбук, бар што се тиче профила ужичких основаца, запамтиће и по обиљу фотографија, снимака и селфија са практичним доказивањем Њутнових закона.