Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Дан српског јединства, слободе и националне заставе - 15.09.1918.

Данас српски народ прославља празник под називом „Дан српског јединства, слободе и националне заставе“. За време Првог светског рата, на Солунском фронту 15.09.1918. српска војска је извршила енергичан јуриш на непријатељске топове, пушке и бајонете са циљем да ослободи окупирану Србију и друге територије на којима су живели наши сународници. Уједињени под српском заставом победили су бројнијег и јачег непријатеља остваривши свој главни циљ-  слободу! 

 

Током рата, ниједна од педесет и једне пуковске заставе није заробљена. Војници који су имали част да их носе су их чували и гинули, њихови другови су их преузимали и никада ниједна није остављена непријатељу. Застава је била симбол заједништва, државности и слободе- вредности које су поштоване више од живота.

 

Као у ранијим временима и данас је део наших сународника суочен са тешкоћама у настојању да очувају своје српско име, православну веру и ћирилицу. 

 

Окупљени под црвено, плаво, белом тробојком дужни смо да бринемо једни о другима, да негујемо другарство и заједништво и да се сећамо славних предака и њиховог подвига. 

 

 Руководилац историјске секције                                                                    Директорка школе

      Никола Бацетић, наставник                                                                            Нина Вукић